Lavasteen gietvloer: de voor- en nadelen

In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van lavasteen gietvloeren, waarbij we zowel de voordelen als de mogelijke nadelen belichten

Wat is een lavasteen gietvloer?


De lavasteen gietvloer heeft een stoere uitstraling met een mix van Quartz en gemalen lavasteen. Je ziet kleine zwarte korreltjes in de vloer, dat zijn de lavasteen deeltjes. Door hoe het wordt aangebracht, krijg je variërende concentraties van deze korreltjes, waardoor de vloer lichte en donkere structuren krijgt, vergelijkbaar met een gemêleerd betonlook-effect. De vloer bevat ook epoxy, een harde bouwhars, waardoor hij zeer stevig wordt en krasbestendigheid krijgt.

Wat zijn de voordelen van een lavasteen gietvloer?


De voordelen van een lavasteen gietvloer zijn talrijk:

1. Krasbestendigheid: Dankzij de combinatie van Quartz, lavasteen en epoxy is de gietvloer extreem hard en sterk. Zelfs als er steentjes onder schoenen zitten of er met een schroevendraaier overheen wordt gegaan, ontstaan er geen krassen. Dit geeft de lavsteen gietvloer een duurzaam krasvast karakter.

2. Unieke uitstraling: Lavasteen gietvloeren worden met de hand aangebracht, wat resulteer in een unieke, eigentijdse en organische uitstraling die niet te evenaren is met andere materialen. De natuurlijke textuur en kleurschakeringen van de lavastenen creëren een warme en levendige sfeer in elke ruimte.

3. Eenvoudig onderhoud: Door het naadloze karakter van de lavasteen gietvloer is onderhoud en fluitje van een cent. Stofzuigen en dweilen zijn meestal voldoende om de vloer schoon te houden. Bovendien vallen pluisjes en stofjes niet direct op vanwege de mooie tekeningen in de vloer.

4. Vloeistofdichtheid: Ondanks verwachtingen is de lavasteen gietvloer volledig vloeistofdicht. Hierdoor is hij niet alleen geschikt voor toepassing in de woonkamer, maar ook ideaal voor elke andere ruimte in huis, zoals de keuken, hal, badkamer of toilet.

Wat zijn de nadelen van een lavasteen gietvloer?

Mogelijke nadelen van een lavasteen gietvloer zijn:

1. Arbeidsintensief proces: Het aanbrengen van een lavasteen gietvloer vergt veel arbeid. Het proces kan wel tot vijf dagen in beslag nemen, wat resulteert in een hogere kostprijs. Echter, deze investering biedt op de lange termijn een uiterst duurzame vloerafwerking.

2. Kans op scheurvorming: De hardheid van de lavasteen gietvloer brengt een risico op scheuren met zich mee, vooral bij nieuwbouwwoningen. Hoewel dit geen invloed heeft op de kwaliteit van het materiaal, kunnen deze scheuren zichtbaar zijn in de vloer. Sommige mensen vinden dit charmant en authentiek, maar als je dit liever vermijdt, is het wellicht verstandig om bij nieuwbouw te kiezen voor een polyurethaan gietvloer.

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons Digitale magazine!