​​​​​​​

WElke ondervloeren zijn geschikt voor een gietvloer?


ondervloeren gietvloer

WElke ondervloeren zijn geschikt voor een gietvloer?


Een gietvloer is een prachtige en hedendaags zeer populaire vloerafwerking zonder naden. Het is van groot belang om te weten dat de juiste keuze van de onderliggende vloer cruciaal is voor een succesvolle installatie van een gietvloer. In dit artikel zullen we dieper ingaan op welke soorten onderliggende vloeren geschikt zijn voor gietvloeren, en ook welke vloeren juist niet geschikt zijn als ondergrond voor een gietvloer.

ondervloeren gietvloer

TRANSFORMEER JE INTERIEUR MET ONZE HANDGEMAAKT GIETVLOEREN​​​​​​​

Ontdek de mogelijkheden!

Welke ondervloeren zijn geschikt als ondervloer voor een gietvloer?

Een gietvloer bestaat uit meerdere lagen die op de bestaande vloer worden aangebracht. Daarom is het essentieel dat de onderliggende vloer solide en gelijkmatig is om een prachtig eindresultaat te verzekeren. Hier zijn de alleen geschikte ondergronden voor een gietvloer:

  • Zandcement dekvloer: Een zandcement dekvloer is een uitstekende en vaak voorkomende keuze als ondergrond voor een gietvloer. Het zorgt voor een solide en stabiele basis. Als het om een nieuwe zandcement dekvloer gaat, is het echter van cruciaal belang dat de ondergrond volledig is uitgehard voordat de gietvloer kan worden aangebracht.
  • Anhydriet dekvloer: Een anhydriet dekvloer is misschien minder voorkomend, maar ook erg geschikt als ondervloer voor een gietvloer. Deze ondervloer heeft als eigenschap dat die meer buig en treksterkte heeft, wat een fijn voordeel voor een gietvloer is.
  • Fermacell ondergrond: Een houten vloer is geen goede basis om een gietvloer op aan te brengen. Een Fermacell ondergrond is dan een goede oplossing om de bestaande houten vloer voor te bereiden en biedt daarmee een goede basis om op te starten.
  • Tegelvloer: Het is mogelijk om een gietvloer over een bestaande tegelvloer aan te brengen, op voorwaarde dat de tegels in goede staat verkeren en stevig liggen.
  • Bestaande gietvloer: Natuurlijk kan een nieuwe gietvloer ook bovenop een bestaande gietvloer worden aangebracht, op voorwaarde dat de oude gietvloer in goede staat verkeert en dat de hechting goed kan worden beoordeeld.

Uit hoeveel lagen bestaat een gietvloer over een ondervloer?


Een gietvloer bestaat doorgaans uit 4 tot 5 lagen, afhankelijk van het specifieke type gietvloer. De ondergrond kan ook variëren, en in sommige gevallen is voorbewerking vereist, wat extra dikte aan de totale vloer kan toevoegen. Bij een zandcement- of anhydrietdekvloer kun je direct op de ondergrond werken en begin je direct met de opbouw van de gietvloer. Voor een fermacell ondergrond of een tegelvloer is meestal wel voorbewerking nodig. Soms volstaat het aanbrengen van een dunne schraplaag, terwijl in andere gevallen een egalisatielaag van 8 millimeter nodig kan zijn voordat de gietvloer wordt aangebracht. Het is daarom altijd raadzaam om te achterhalen welk type ondergrond je gaat gebruiken en welke voorbewerking daarvoor nodig is. Elk project is op maat gemaakt en vereist aangepaste aandacht.

Welke ondervloeren zijn Niet geschikt als ondervloer voor een gietvloer?

Er zijn ook ondergronden die niet geschikt zijn voor gietvloeren. Hier zijn enkele voorbeelden van ongeschikte ondergronden:

  • Tapijt: Tapijt is geen geschikte ondergrond voor een gietvloer vanwege de zachte en flexibele aard van het materiaal. Voordat de gietvloer kan worden aangebracht, moet het tapijt altijd eerst worden verwijderd. Afhankelijk van of het tapijt losligt of gelijmd is, kan de ondergrond nog wat voorbereiding vereisen.
  • Vinyl, linoleum, PVC en laminaat: Deze materialen zijn ook te flexibel voor een gietvloer. De vloerafwerkingen kunnen onder druk bewegen en vervormen, en zijn daarom geen geschikte basis voor een gietvloer.
  • Ondervloeren met ernstige scheuren: Ondervloeren met aanzienlijke scheuren vereisen voorbereidende werkzaamheden voordat de gietvloer kan worden aangebracht. Als dit niet wordt gedaan, bestaat het risico dat de scheuren zich zullen manifesteren in de gietvloer.​​​​​​​

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons DIGITALE magazine!