EEn gietvloer over tegels leggen

Dit zijn de stappen

EEN GIETVLOER OVER TEGELS LEGGEN


Wellicht ben je al uitgekeken op de huidige tegelvloer in je ruimte, of heb je recentelijk een nieuwe woning verworven waarin zich al een tegelvloer bevindt die niet volledig aansluit bij je voorkeur qua stijl. Een boeiende mogelijkheid om je interieur nieuw leven in te blazen, is door te overwegen een gietvloer over je bestaande tegelvloer te laten aanbrengen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende belangrijke aspecten die komen kijken bij het installeren van een gietvloer boven op een reeds bestaande tegelvloer.

gietvloer over tegels
gietvloer over tegels

Kun je een gietvloer over tegels leggen?


Zeker weten, het is absoluut mogelijk om een gietvloer over bestaande tegels aan te leggen. Deze aanpak heeft verschillende voordelen, waaronder besparingen in tijd en kosten in vergelijking met het volledig verwijderen van de bestaande tegelvloer.


Echter, het is van uiterst belang dat de huidige tegelvloer stevig gelegd is zonder losse tegels. Een stevige basis is immers essentieel voor een duurzaam eindresultaat. Als er slechts één tegel los zit, hoeft dit niet meteen een groot probleem te zijn. Maar indien meerdere tegels los liggen, is het raadzaam om eerst de tegelvloer te verwijderen alvorens verder te gaan. Er is echter één uitzondering op het leggen van gietvloeren over tegels, en dat betreft badkamers. In een badkamer moet de bestaande tegelvloer altijd worden verwijderd voordat de gietvloer wordt aangebracht. Dit is noodzakelijk vanwege het verhoogde risico op vochtschade wanneer een gietvloer over tegels wordt geplaatst in een vochtige omgeving zoals een badkamer.

HOE BEPAAL JE OF JE EEN TEGELVLOER ONDER EEN NIEUWE GIETVLOER LAAT LIGGEN?

Of je besluit om een bestaande tegelvloer te behouden onder een gietvloer, hangt af van verschillende overwegingen. Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij deze keuze.


Een belangrijke factor om de huidige tegelvloer te behouden, is de afweging tussen kosten en tijd. Het verwijderen van een tegelvloer kan namelijk een tijdsintensief proces zijn. Bovendien kan het voorkomen dat er vloerverwarming onder de bestaande tegelvloer ligt. Het risico van beschadiging aan deze vloerverwarming tijdens het verwijderen van de tegelvloer kan ook meespelen in deze overweging.


Aan de andere kant kunnen er redenen zijn om juist wel de tegelvloer te verwijderen. Een van deze redenen is het voorkomen van hoogteproblemen. Het plaatsen van een gietvloer bovenop de bestaande tegels kan namelijk leiden tot ongewenste obstakels, zoals deuren of drempels. Wanneer de huidige tegelvloer aanzienlijke oneffenheden of schade vertoont, is het eveneens verstandig om de tegelvloer te verwijderen. Een andere situatie waarin verwijdering noodzakelijk kan zijn, is als er nog geen vloerverwarming aanwezig is in de woning en het niet mogelijk blijkt om deze in de bestaande tegelvloer in te frezen. In dat geval is het essentieel om de tegelvloer te verwijderen, vervolgens de vloerverwarming in te frezen en pas daarna de gietvloer aan te brengen.

Transformeer je interieur met onze handgemaakte gietvloeren

Ontdek de mogelijkheden!

Wat zijn de stappen om een gietvloer over een bestaande tegelvloer te leggen?


Het proces van het aanbrengen van een gietvloer over bestaande tegels omvat de volgende stappen:


1. Voorbereiding van de tegelvloer: Het startpunt van het gietvloerproces is de voorbereiding van de bestaande tegelvloer. Dit omvat het aanbrengen van een extra schraplaag of een egaline-laag, afhankelijk van het type gietvloer dat wordt gebruikt. Hierdoor worden de tegels geschikt gemaakt voor de nieuwe vloerafwerking.

2. Aanbrengen van de gietvloer: Nadat de ondergrond is voorbereid, gaan we verder met het aanbrengen van de gietvloer zelf. Deze fase van het opbouwen van de gietvloer neemt over het algemeen ongeveer 5 dagen in beslag.

3. Uitharding: Na het aanbrengen van de gietvloer is het tijd voor het uithardingsproces van het materiaal. Binnen 24 uur na het leggen kun je al voorzichtig met sokken aan op de vloer lopen. Echter, bij de Milestone gietvloer duurt het volledige uitharden 2 dagen, terwijl dit bij de PU gietvloer 5 dagen in beslag neemt. Dit verschil in uithardingstijd is te wijten aan het feit dat de PU gietvloer wat meer tijd nodig heeft om volledig uit te harden.


Zijn andere vloeren geschikt als onderlaag voor een gietvloer?


Naast bestaande tegelvloeren zijn er andere geschikte ondergronden waarop een gietvloer kan worden aangebracht. Hieronder vallen betonvloeren, reeds bestaande gietvloeren en siergrindvloeren. Elk van deze ondergronden is bruikbaar als basis voor een gietvloer. Het is echter essentieel om te benadrukken dat elke ondergrond specifieke voorbereidingsstappen vereist. Om die reden is het cruciaal om voor elk project individueel te evalueren welk type ondergrond aanwezig is en op basis daarvan de benodigde voorbereidingen te treffen.

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons Digitale magazine!