Wat is de dikte van een gietvloer?


dikte gietvloer

Wat is de dikte van een gietvloer?

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag: ‘hoe dik is een gietvloer?’ Een gietvloer is van zichzelf 2 tot 4 millimeter dik. Dit betekent niet dat we altijd 2 tot 4 millimeter bij je gaan aanbrengen. Iedere situatie is namelijk uniek en vergt een andere voorbewerking/opbouw. De dikte van een gietvloer kan variëren, afhankelijk van het type gietvloer en de specifieke ondergrond.

dikte gietvloer
dikte gietvloer

Hoeveel lagen heeft een gietvloer?


Een gietvloer is in totaal opgebouwd uit vier lagen. Je hebt onderlagen nodig die zorgen voor hechting met de ondergrond, kleine oneffenheden uit de ondergrond weghalen en zorgen voor een goed rendement van de vloerverwarming onder je gietvloer. Daarnaast heb je de kleurlaag nodig, wat je uiteindelijke zicht laag is, en als laatste de laklaag. Dit is de beschermlaag die je vloer beschermt tegen beschadigingen/krassen. Zo kom je qua gietvloer opbouw in totaal uit op 4 lagen die 2 tot 4 millimeter dik zijn.

TRANSFORMEER JE INTERIEUR MET ONZE HANDGEMAAKTE GIETVLOEREN

Ontdek de mogelijkheden!​​​​​​​

WElke factoren bepalen de dikte van een gietvloer?


De soort ondergrond en type gietvloer zijn de belangrijkste factoren die de dikte van de gietvloer bepalen. Als de ondergrond een zandcement of anhydriet dekvloer is die er vlak en strak in ligt, is dat een basis waar we direct op kunnen werken. Maar heb je een tegelvloer die eruit gaat, dan zal de ondergrond eerst weer egaal gemaakt moeten worden voordat de gietvloer zelf erop kan. Afhankelijk van de ondergrond zal je gemiddeld 5 tot 8 millimeter moeten egaliseren voordat de gietvloer zelf erop kan. Het is dan ook altijd goed om de soort ondergrond te overleggen zodat wij kunnen toelichten welke voorbewerking daarbij nodig gaat zijn en ook wat de dikte van de gietvloer zal worden.


Hoe dik is een gietvloer met vloerverwarming?

De dikte van een gietvloer met ingefreesde vloerverwarming bedraagt 10 tot 12 millimeter. Na het infrezen van de vloerverwarming moeten de leidingen dichtgezet worden. Daarna moet er 8 millimeter egaline aangebracht worden om te zorgen dat de leidingen niet door tekenen en je een goed rendement gaat hebben van de vloerverwarming. Daarna kan de gietvloer zelf erop aangebracht worden, wat zo’n 2 tot 4 millimeter extra zal zijn.

Hoe dik moet een cementgebonden gietvloer zijn?


Een cementgebonden gietvloer is in totaal 2 millimeter dik, en dus erg minimaal. Het product is opgebouwd uit een primer voor de hechting, een schraplaag voor de kleine oneffenheden in de ondergrond, dan volgen de twee kleurlagen en als laatste wordt de vloer twee keer gepolijst en gelakt. Zo kom je uiteindelijk uit op een dikte van 2 millimeter.

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons DIGITALE magazine!