PU Gietvloer

Alles over het onderhoud

PU GIetvloer: alles over het onderhoud


Een PU gietvloer heeft het voordeel van naadloosheid en eenvoudig onderhoud. Als je zo'n prachtige vloer hebt aangeschaft, wil je natuurlijk weten hoe je deze het beste kan verzorgen om hem zo lang mogelijk mooi te houden. In deze blog delen we alles wat je moet weten over het onderhoud van een PU gietvloer.

PU gietvloer onderhoud
PU gietvloer onderhoud

Hoe reinig je een PU gietvloer?

Het schoonmaken van een PU gietvloer is vrij eenvoudig. Grote vuildeeltjes en stof kunnen gemakkelijk worden verwijderd met een stofzuiger, bij voorkeur met een zachte parketborstel. Voor kleinere vuildeeltjes is een swiffer een handige optie. Bij het nat reinigen van de vloer wordt aangeraden een microvezel vlakmpo te gebruiken samen met twee aanbevolen schoonmaakmiddelen.

Het eerste schoonmaakmiddel, de PU Cleaner, is bedoeld voor dagelijks gebruik. Meng het met lauwwarm water tijdens het dweilen, maar zorg ervoor dat de vloer niet te nat wordt om plasvorming te voorkomen en een optimaal resultaat te behouden. Voor hardnekkige vlekken of een vettige laag kun je de Basisreiniger R gebruiken. Het wordt aanbevolen om dit schoonmaakmiddel eens per maand of twee maanden toe te passen.

Belangrijk is om uitsluitend zachte schoonmaakmethoden te gebruiken voor een gietvloer. Vermijd schuursponzen en schoonmaakmiddelen met schurende werking, omdat dit schade aan de gietvloer kan veroorzaken.

Hoe voorkom je krassen en beschadigingen?

Er zijn enkele handige tips om krassen en beschadigingen aan een gietvloer te voorkomen. Bij de ingang is het sterk aan te raden een ruime schoonloopmat te plaatsen. Hierdoor wordt veel vuil al buiten gehouden, en is het praktischer om een iets grotere mat te kiezen. Als je de deur opent, stap je eerst op de mat en sluit je daarna pas de duer. Hoewel kleinere matten misschien estetisch aantrekkelijker lijken, zijn ze uiteindelijk minder praktisch.


Na de installatie van de vloer moeten er vaak nog andere werkzaamheden in de woning plaatsvinden. Het is handig om de vloer tijdelijk te beschermen met een blanco stucloper, zodat vuil niet direct op de nieuwe vloer terechtkomt. Let erop dat de stucloper geen bedrukkingen of kleurstoffen bevat.


Zorg ervoor dat meubels, zoals stoelen en tafels, voorzien zijn van vilt. ScratchNoMore biedt hoogwaardig vilt dat effectieve bescherming biedt voor je gietvloer tegen krassen en beschadigingen.


Zo weet je of je de PU Gietvloer toe is aan een nieuwe deklaag?

Na verloop van tijd kan een PU gietvloer tekenen van slijtage vertonen. Indicaties dat je vloer een nieuwe topcoat nodig heeft, zijn onder andere doffe plekken of kleine oppervlakkige beschadigingen. Als je opmerkt dat de vloer zijn oorspronkelijke glans verliest en de slijtage toeneemt, is het raadzaam contact op te nemen voor het opnieuw aanbrengen van een laklaag. Over het algemeen is dit nodig na 5 tot 8 jaar, afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt gebruikt en of je bijvoorbeeld viltjes onder stoelen gebruikt om beschadiging te voorkomen.


Wij voorzien alleen gietvloeren die in het verleden door onszelf zijn gelegd van nieuwe laklagen. Heb je al een gietvloer, en is deze gelegd door een ander bedrijf? Dan raden wij je aan om daar te informeren naar de mogelijkheden van een nieuwe topcoat.


Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons DIgitale magazine!