kan een gietvloer op hout gegoten worden?


Kan een gietvloer op hout gegoten worden?

Tijdens een verbouwing kom je verschillende soorten ondergronden tegen, waaronder hout. Maar niet alle ondergronden zijn meteen geschikt voor het aanbrengen van een gietvloer. Een veel gestelde vraag is dan ook: "Kan een gietvloer op hout worden aangebracht?"

Het korte antwoord is ja, maar er zijn belangrijke voorwaarden aan verbonden. Een van de belangrijkste voorwaren is dat de ondergrond volledig glad moet zijn voordat de gietvloer wordt aangebracht. In deze blog gaan we dieper in op de voorwaarden voor het aanbrengen van een gietvloer op een houten ondergrond.

gietvloer op hout gieten

Kan een gietvloer op hout worden gegoten?


Ja, het is mogelijk om een gietvloer op hout aan te brengen, maar alleen als het hout een geschikte ondergrond vormt. Zoals eerder vermeld, moet de ondergrond volledig vlak zijn voor het aanbrengen van een gietvloer, wat niet typisch is voor hout. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn bij het aanbrengen van een gietvloer op hout.

Ons advies voor een houten ondergrond is om te werken met Fermacell, Estrich of Brio Knauf platen. Deze ondergronden bieden een stabiele basis en vormen daardoor een goede ondergrond voor een gietvloer. Het is cruciaal dat de platen zo worden bevestigd dat ze een samenhangend geheel vormen en geen lacunes bevatten.

Andere houtachtige ondergrond zoals laminaat, PVC of parket vormen geen goede basis voor het aanbrengen van een gietvloer. Deze materialen zijn niet vormvast, waardoor ze eerst moeten worden verwijderd voordat de gietvloer kan worden aangebracht.

Hoe bereid je een houten vloer voor op een gietvloer?


Nadat een geschikte ondergrond voor de gietvloer is aangebracht, kunnen we beginnen met het opbouwen van de gietvloer zelf. Eerst egaliseren we de ondergrond, meestal tot een dikte van enkele millimeters. Vervolgens starten we met de opbouw van de gietvloer, die bestaat in totaal uit vier lagen.


De Nadelen van een gietvloer over hout

Net als bij elk product brengt het aanbrengen van een gietvloer op hout enkele nadelen met zich mee. Hout kan reageren op temperatuurverschillen, wat kan leiden tot beweging in de ondergrond. Dit kan op zijn beurt invloed hebben op de gietvloer. Bovendien vergt het veel voorbereiding van de houten ondergrond voordat een gietvloer kan worden geplaatst, en dit vereist vaak professionele hulp. Daarom is het altijd verstandig om goed geïnformeerd te worden over de mogelijkheden in jouw specifieke woning voordat je besluit een gietvloer op hout aan te brengen.

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons Digitale magazine!