een GIETVLOER MET PLINTEN

dit zijn de opties

gietvloer met plint

EEN GIETVLOER MET PLINTEN


Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt bij het uitzoeken van de gietvloer zijn de plinten. Want neem je plinten bij een gietvloer? Zo ja, wat voor soort plinten zijn dan aan te raden en welke plinten zijn op dit moment populair? Plaats je de plinten voor of na het aanbrengen van de gietvloer? Oorspronkelijk is een plint bedacht omdat die een functie heeft, hij beschermt namelijk de muur tegen beschadigingen van stofzuigen/dweilen of opspattend vuil. Vroeger werden plinten ook gebruikt om kabels achter weg te werken, maar omdat tegenwoordig alles draadloos is is die functie van een plint komen te vervallen. Een plint maakt niet alleen je interieur af, maar heeft dus ook een praktische functie.

gietvloer met plint

Welke soorten plinten passen goed bij een gietvloer?


Ook met een gietvloer is de keuze in soorten plinten reuze. Een gietvloer is zo’n mooie, rustige basis dat het nog veel verschillende stijlen toestaat om uit te kiezen.


Een greep uit de mogelijkheden welke soorten plinten bij een gietvloer passen:

  • Gietvloer met ingewerkte plint: hierbij valt de plint weg in de muur waardoor het lijkt alsof er geen plint zit.
  • MDF plinten: MDF plinten worden het meest toegepast. Ze zijn in veel vormen verkrijgbaar en het is ook mogelijk om de plinten in elke kleur af te werken.
  • RVS plinten: roestvrij stalen plinten zijn dankzij hun industriële uitstraling erg populair in combinatie met gietvloeren.
  • Houten plinten: Wat minder populair zijn tegenwoordig de echte houten plinten. Houten plinten zijn in diverse soorten hout verkrijgbaar (beuken, noten, kersen, hardhout) en ook in allerlei vormen mogelijk.

Dan kan je nog kiezen, wil je een hoge plint of toch liever een lage plint. Hoge plinten zijn wat praktischer, omdat ze meer bescherming van de muren kunnen bieden. Naast het praktische aspect zijn de hoge plinten ook populair door de chique uitstraling. Hoge plinten laten een ruimte makkelijker kleiner aanvoelen. Lage plinten kunnen er juist weer voor zorgen dat de ruimte optisch groter oogt. Kijk daarom altijd of de plint in verhouding staat met de muurhoogte.

Wat zijn de huidige trends op het gebied van plinten?


Gietvloer zonder plinten

Het is bij een gietvloer ook mogelijk om plintloos te werken. Iets wat ook steeds populairder wordt en steeds vaker voor gekozen wordt. Plintloos werken bij een gietvloer vraagt wel net iets meer aandacht dan wanneer we met plint, maar het kan zeker.


Tussen de dekvloer en wanden worden foambanden aangebracht, ook wel randisolatie genoemd. Wanneer we plintloos willen werken, moeten we de foambanden wegsnijden, afkitten en daarna kan de gietvloer aangebracht worden. Daarnaast is het ook belangrijk om met de wandafwerking, dus stucen en/of schilderen, rekening te houden dat een gietvloer maar 2 tot 4 mm dik is. Zorg er daarom voor dat de wandafwerking tot strak op de dekvloer wordt afgewerkt. Zo krijg je een mooie afwerking bij een plintloze gietvloer.


Sierplinten

Een van de woontrends van dit moment is het aanbrengen van sierlijsten in bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. Door de stijl voor de sierlijsten door te voeren naar de sierplinten creëer je een enorm sierlijk chique geheel wat naadloos op elkaar aansluit. Niet meer de strakke rechte witte plint zien we terug, maar juist een wat sierlijkere variant is populair op het moment.


Plinten in dezelfde kleur als de muur

Een trend van dit jaar is om geen enkel muur wit te laten, maar juist veel kleur toe te passen. Iets wat je ook terugziet in de plintafwerking. Waar eerder veel werd gekozen voor een strakke witte plint, schildert men nu juist de plint in dezelfde tint als de wanden. Zo creëer je een rustig geheel en blend de plint mooi in bij de wandafwerking.​​​​​​​

Transformeer je interieur met onze handgemaakte gietvloeren

Ontdek de mogelijkheden!​​​​​​​

WORDEN DE PLINTEN VOOR OF NA HET LEGGEN VAN DE VLOER GEMONTEERD?

Afhankelijk van welke soort gietvloer je kiest, kan je de plint voor of na het leggen van de gietvloer monteren. Bij de Milestone gietvloer is ons advies om de plinten achteraf te monteren. De Milestone gietvloer is namelijk een cementgebonden gietvloer die stugger is qua materiaal. Als de plinten er al staan, krijg je eigenlijk een soort van golvende beweging bij de overgang van gietvloer naar plint. Niet de meest strakke afwerking, vandaar ons advies om de plinten achter te plaatsen. Het kan zijn dat er na het plaatsen nog kiervorming zichtbaar is tussen de plint en gietvloer. Om dit te overbruggen kan je een kitrand plaatsen zodat je een strakke naadloze afwerking krijgt.


Bij een PU gietvloer kan je wel kiezen of je de plint voor of achteraf wilt plaatsen. Vooraf plaatsen geeft optisch gezien het meest strakke resultaat wat er haalbaar is. De PU gietvloer is een vloeiend product waardoor het materiaal super strak tegen objecten kan vloeien. Als je de plinten vooraf gaat monteren let er dan wel op dat de plint zo strak mogelijk om de ondergrond staat. Onze gietvloer is namelijk maar 3 tot 4 milimeter dik. Zit er meer kiervorming dan dat tussen dan gaan wij die ruimte ook niet overbruggen. Wat gezien kan worden als een nadeel bij het vooraf plaatsen van de plint is dat de plint vast zit in de vloer, dus niet meer makkelijk te verwijderen is. Als je dat belangrijk vindt, kan je er net zoals bij de Milestone vloer voor kiezen om de plint achteraf te plaatsen. Het is maar net wat je prettig vindt en het mooiste resultaat daarin vindt.

Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons DIGITALE magazine!