gietvloer en houten vloer

Gietvloeren combineren met een houten vloer. Een unieke combinatie!

20 mei 2016

Gietvloeren combineren met een Houten vloer.

Naast de PU Gietvloer en de cementgebonden Gietvloer is de Houten vloer weer enorm in opkomst. En dat begrijpen wij, het is namelijk ook ontzettend mooi. Echter is dit type vloer niet altijd even praktisch als het gaat om de combinatie met vloerverwarming of vlekgevoeligheid. Vandaar dat de combinatie met een gietvloer in bepaalde woonsituaties de perfecte oplossing kan zijn!

Tegenwoordig spreken wij veel klanten aan tafel die een gedeelte van hun woning in hout willen laten uitvoeren. Graag denken wij mee om deze combinatie zo mooi mogelijk te krijgen. Zoals de meeste weten is een Gietvloer relatief dun en een houten daarentegen vrij dik. Waar de gemiddelde gietvloer vaak 3 a 4 mm is, is een houten vloer vaak 18 a 22 mm. De wens is over het algemeen deze materialen strak op elkaar te laten aansluiten. Afhankelijk van de bouwsituatie kunnen wij hier diverse oplossingen voor aandragen.


Projectmatige bouw

Om te zorgen dat beide vloeren strak op elkaar aansluiten moeten er voorbereidingen worden getroffen in de ondergrond. Bij projectmatige nieuwbouw levert de aannemer vaak de dekvloer met een vast peil. Hiermee bedoelen we dat dekvloer overal even hoog wordt. De ervaring leert ons dat de bouwende partij vaak geen rekening kan of wilt houden met het uitsparen of creëren van diverse hoogtes. Er zullen voorbereidingen moeten worden getroffen door middel van een egalisatie. Met egaline kan je dekvloeren uitvlakken of ophogen. Wanneer u een houten vloer van 22 mm heeft dan adviseren wij om de dekvloer te verhogen met ca. 18 a 19 mm egaline. De egaline kan door Solo Gietvloeren of derden worden aangeboden. Zodra de vloer geëgaliseerd is adviseren wij u de Houten vloer tegen de egaline aan te leggen. Door gebruik te maken van een scheidingsprofiel is dit mogelijk. Zodra de houten vloer ligt, zal Solo Gietvloeren de Gietvloer strak tegen het scheidingsprofiel aangieten. In de onderstaande infographic geven wij weer hoe dit mogelijk gemaakt kan worden.

Mocht uw bouwende partij nou toch wel rekening houden met diverse hoogtes? Dan prefereert dat de voorkeur. 


Private bouw

In de private bouwsector heeft de consument vaak alle invloed op detailafwerkingen. In dat geval kunt u de bouwende partij aansturen dat er rekening wordt gehouden met het peil van de dekvloer. In dat geval dient u een arcering aan te geven waar de grenslijn tussen hout en gietvloer komt. De bouwende partij zal in dat geval rekening houden met de hoogtes. Voorbeeld: Wanneer u een houten vloer van 22 mm heeft, dan adviseren wij de dekvloer (waar hout op komt) 19 mm lager te storten ten opzichte van de dekvloer waar gietvloer op komt. Wij adviseren en de opstap tijdens de bouw te beschermen zodat deze niet kapot wordt gelopen. In de onderstaande infographic geven wij graag een voorbeeld van de detail afwerking en doorsnede.

Heeft u een renovatie woning dan is vaak één van de bovenstaande twee oplossingen mogelijk. Staat de juiste oplossing hier niet bij, raadpleeg dan ons kantoor. Wij helpen u graag verder in het meedenken van de juiste oplossing!


De Overgang

Omdat een houten vloer kan werken door thermische en klimatologische belasting is het zaak om de materialen niet aan elkaar te verbinden. Wij plaatsen daarom een RVS scheidingsprofiel tussen de twee materialen. Het profiel wordt vaak 1 a 2 mm vrij gehouden van de houten vloer. Zo kan de houten vloer nog werken zonder dat er schade ontstaat aan een van de twee materialen.

Mocht u vragen hebben over details dan kunt u altijd contact opnemen met ons team!

Laatste nieuws