de kunststof gietvloer Versus de cementgebonden gietvloer


De kunststof gietvloer versus de cementgebonden gietvloer


Een gietvloer in je huis kan zowel een strakke, moderne sfeer geven als een industriële en robuuste look. Welke sfeer er wordt gecreëerd is mede afhankelijk van het soort gietvloer. Gietvloeren zijn namelijk te onderscheiden in twee verschillende soorten: de kunststof gietvloer en de cementgebonden gietvloer. Beide vloeren hebben elk een geheel eigen uitstraling en unieke eigenschappen en kwaliteiten. Wat is het verschil tussen een kunststof gietvloer en een cementgebonden gietvloer?

Een kunsstof gietvloer; de eigenschappen


De kunststof gietvloer wordt gemaakt op basis van polyurethaan. Polyurethaan, ook wel PU genoemd, is een kunststofsoort die na droging zowel sterk en slijtvast, als elastisch is. Hierdoor is het materiaal geschikt voor veel verschillende toepassingen, waaronder vloeren. De elastische eigenschappen zorgen ervoor dat een PU gietvloer scheuroverbruggend is. Dit maakt hem zeer geschikt voor onder andere nieuwbouw dekvloeren. En dankzij de kras- en slijtbestendigheid kan deze vloer wel tegen een stootje. Wist je trouwens dat een vloer van polyurethaan waterdicht is? Hierdoor is hij minder vlekgevoelig en is een gietvloer in keuken of badkamer een goede optie. Bovendien is PU bestand tegen uv-straling en kleurvast, waardoor deze vloeren jarenlang mooi blijven.

De betonnen gietvloer; afwerkingen en kleuren


De Solo Betonfloor bestaat uit vijf verschillende lagen, waarvan de eerste laag – net als bij de polyurethaan gietvloer – bestaat uit een primer. Deze kunststof laag is geschikt voor vrijwel iedere ondergrond en zorgt voor een optimale hechting van de vloer. Ook helpt het de kans op scheuren te verkleinen. Houd er echter wel rekening mee dat een cement gietvloer niet elastisch is zoals een kunststof gietvloer. De kans op krimpscheurtjes is daarom niet uit te sluiten. Nu wordt dat vaak niet als een probleem gezien, omdat dit goed past bij de robuuste look van de vloer. Daarnaast is het prima te repareren indien nodig.


De cementgebonden vloer wordt afgewerkt met twee solide cementgebonden lagen met een robuuste uitstraling en een natuurlijke feel. Door het polijsten van de vloer wordt de textuur mooi zichtbaar en de vloer vlak en strak. Tot slot wordt de vloer geïmpregneerd en afgelakt met een polyurethaan coating. Hierdoor is ook de cementgebonden gietvloer, zoals gezegd, vloeistofdicht en niet gevoelig voor vlekvorming.


Onderhoud en reperatie


Zowel de Solo Life, de Solo One en de Betonfloor worden afgelakt met een PU-topcoat. Deze topcoat zorgt ervoor dat de vloer kras- en slijtbestendig en onderhoudsvriendelijk is. Stof, vuil en zand zijn dankzij de toplaag eenvoudig te verwijderen met een stofwisser, zachte bezem of stofzuiger met zachte borstel. Vlekken verwijder je simpelweg met een microvezeldoekje of vlakmop. Natuurlijk wordt er in een woning geleefd en is een krasje of beschadiging nooit helemaal te vermijden. Daarom kan de vloer eenvoudig hersteld worden door middel van een plaatselijke reparatie of het opnieuw lakken van de vloer. Wij adviseren klanten om de vloer eens in de acht à tien jaar opnieuw te laten lakken. Wanneer dit goed wordt bijgehouden, gaat een gietvloer een mensenleven lang mee.


Meer informatie?


Wil je meer weten over de mogelijkheden van een gietvloer bij jou in huis? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!


Thuis alvast genieten?


Doe vloerinspiratie op met
ons Digitale magazine!