plintloos met gietvloer

Plinten, wat zijn de trends en hoe kies je de juiste?

04 mrt 2017 Design

Plinten zijn in principe lijsten die op vloerhoogte aan de wand worden bevestigd. Dit zodat er een overgang tussen vloer en wand wordt gevormd. Deze zogenoemde lijsten hebben als primair doel bescherming – voornamelijk tegen beschadigingen in de wand. Daarnaast ziet het er netjes uit en zorgt het ervoor dat vloer en wand er afgewerkt uitzien. Plinten zijn er in ontelbaar verschillende soorten en maten. Zo heeft iedereen een eigen stijl en bepaalde voorkeuren. Maar, wat zijn de trends en hoe kies je de juiste plint?

Trends

Het is heerlijk om online wooninspiratie op te doen voor je nieuwe huis of interieur. Over vloeren wordt lang nagedacht, aangezien het meer permanent is dan dat ene leuke bijzettafeltje. Een vloer bepaalt je gehele interieur, dus vanzelfsprekend wil je dat dit compleet aansluit bij jouw stijl. Vervolgens denk je na over welke plinten er goed bij zullen staan. Ook dit is weer heel persoonlijk. Er zijn wel duidelijk trends aanwezig wat betreft plinten. Hieronder bespreken we er twee.

Plintloos

Geen plinten zijn de nieuwe plinten! De vloer en wand naadloos in elkaar over laten lopen is geliefd bij velen. Begrijpelijk, want het ziet er namelijk strak, minimalistisch en modern uit. Dit is goed uitvoerbaar bij gietvloeren, omdat deze tot aan de wand strak en naadloos worden gegoten. Uiteraard heeft het niet kiezen voor plinten ook nadelen, zoals versneld risico op beschadigingen in het stucwerk. Echter hoeft dit niet direct zo te zijn als de vloer goed is gegoten en het stucwerk strak is tot de laatste centimeter.

Hoge plinten

Hoge plinten zijn het tegenovergestelde van de ‘plintloze’ trend en zijn weer helemaal terug van weggeweest! Ze komen vaak voor in de kleur wit en kunnen wel 20 centimeter hoog zijn. De hoge lijsten zijn toepasbaar in veel interieurstijlen en ogen daardoor enigszins tijdloos. Daarnaast staat dit erg goed bij gegoten vloeren. Wel geeft het een totaal andere sfeer dan een gietvloer zonder plinten. Zonder plinten gaat meer in richting van het ‘stoere’ aspect en hoge plinten richting het ‘klassieke’ aspect.

gietvloer met een hoge plint

Bron: Pinterest

Hoe kies je de juiste plint?

De juiste plint kan een lastige klus zijn, aangezien er veel soorten bestaan. De juiste stijl bepalen is de eerste stap, vervolgens bepaal je de hoogte en daarna de dikte van de plint. Afhankelijk van de soort vloer worden de plinten voor of na het plaatsen van de vloer gemonteerd. Bij een polyurethaan gietvloer is het mooi om eerst de plinten te plaatsen en vervolgens de vloer te gieten. Zo creëer je een naadloze aansluiting tussen vloer en plint. Wil je dat je plinten demontabel zijn, bijvoorbeeld voor het wegwerken van kabels, dan kan dit goed bij een betonnen gietvloer. Deze wordt namelijk 5 mm van de wand gegoten, waar vervolgens plinten overheen geplaatst worden.

Kabel verwerken in plint

Bron: Pinterest

Wil je meer weten over gietvloeren in combinatie met plinten? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!